Önceki Öğrenmelerin Tanınması için yapılan Muafiyet Sınavı ile ilgili Sıkça Sorulan Sorular
1. Muafiyet sınavlarının amacı nedir?
o Sakarya Üniversitesi’ne kayıt yaptırmış öğrencilerin;
Özel ilgi ile kazanılmış bilgi, beceri ve yetkinliklerinin muafiyet sınavları yolu ile tanınmasını
İşyeri deneyimlerinin, portfolyo hazırlama ve muafiyet sınavları suretiyle tanınmasını ve
akredite olmuş kuruluşlardan aldıkları sertifikaların tanınmasını amaçlamaktadır.
2. Muafiyet sınavına kimler başvurabilir?
o Muafiyet sınavına Sakarya Üniversitesi’ne kayıt yaptırmış ve (a) özel ilgi ile kendi kaynaklarını kullanarak veya (b) işyerini deneyimi ile veya (c) bir kurs sonucunda sertifika sahibi olarak belirli dersler için gerekli bilgiyi aldığını düşünen tüm öğrenciler başvurabilir.
3. Daha önce kaldığımız dersler için de muafiyet sınavına başvurabilir miyiz?
o Evet. Fakat bu durum, işyeri deneyimi veya sertifika sayılamayacağından, ilgili “Önceki Öğrenmelerin Tanınması Senato Esasları’nın 5. Maddesinde” geçen özel ilgi ile edinilmiş kazanımların muafiyet sınavları yolu ile tanınması esaslarına bağlıdır. Burada öğrenci için önemli husus, eğer öğrenci başarılı olursa not olarak “MU” olacağı ve öğrencinin ortalamasına etki etmeyeceğidir (Bknz. Soru 9).
4. Dikey/Yatay Geçiş ile geldim. Başka kurum/bölümde aldığım bir ders için muafiyet sınavına girebilir miyim?
o Evet. Dikey/Yatay geçiş sırasında İntibak komisyonu tarafından muaf edilmeyen dersler için muafiyet sınavına girilebilir.
5. Sınava katılmak için nasıl, ne zaman ve nereye başvuru yapmalıyım?
o Sınava katılmak için ekteki matbuu dilekçeyi doldurarak 31 Ağustos -07 Eylül 2015 tarihleri arasında Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Sekreterliğine ulaştırmanız gerekmektedir.
6. En fazla kaç ders için muafiyete başvurabilirim?
o En fazla toplam 15 AKTS kredilik ders için tanınma yapılabilir.
7. Başvuru yapılan her dersin muafiyet sınavı açılacak mı?
o Yapılan başvurular sonucunda, önceden kazanılmış yeterliliklerin tanınması kapsamında hangi derslerden yeterlilik sınavı açılıp açılmayacağı ders koordinatörünün önerisi üzerine bölüm kurulu tarafından karara bağlanır. Başvuru değerlendirmeleri ve sınavların uygulanma şeklinin ilanı 8-11 Eylül arasında yapılacaktır.
8. Muafiyet sınavından başarılı olmak için kaç almam gerekiyor?
o Muafiyet sınavından başarılı olmak için 65 puan gerekmektedir.
9. Başarılı olursam harf notum ne olacak?
o Başarılı bulunup kredilendirilen önceki öğrenmeler için MU notu verilir. MU notlu dersler krediden sayılır fakat ağırlıklı ortalamaya katılmaz. Başarılı olmayanlara ise YZ notu verilir. Alınan son not geçerli olur.
10. Başarılı olamazsam itiraz hakkım var mı?
o Yapılan tanınma sonuçlarına itiraz süresi, ilanı müteakip beş iş günüdür. Başvurular yine dilekçe ile Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Sekreterliğine yapılacaktır.
11. Muafiyet sınavları yılda kaç defa hangi dönemlerde yapılacak?
o Muafiyet sınavları yılda bir defa eğitim-öğretim yılı başlamadan önce yapılacaktır.
12. Bitirme projesi/tasarım dersleri için muafiyet sınavına başvurabilir miyiz?
o Hayır. Önceden kazanılmış yeterliliklerin tanınması sureti ile laboratuvar, atölye, tez, bitirme çalışması, yönlendirilmiş çalışma, tasarım ve proje gibi dersler için tanınma başvurusu kabul edilmez.
13. Staj için muafiyet sınavına başvurabilir miyiz?
o Bunun için işyeri deneyimlerinin, portfolyo hazırlama ve muafiyet sınavı suretiyle tanınması esasları uygulanır (Bknz. Soru 15)
14. Hangi sertifikalar hangi dersler için muafiyet sebebi sayılabilir?
o Bu durum, “Önceki Öğrenmelerin Tanınması Senato Esasları’nın 7. Maddesinde” geçen Akredite Olmuş-Tanınmış Sertifika Kuruluşlarından Alınmış Sertifikaların Tanınması esaslarına bağlıdır. Program kazanımları ile örtüşmek kaydı ile hangi sertifikalara ilişkin kazanımların değerlendirileceği Senato tarafından belirlenir. Bu madde ile tanınacak yabancı dil ve bilgisayar kullanım yeterlikleri 15 AKTS kredi sınırının dışındadır.
Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzey (European Computer Driving Licence, Basic Level) Sertifikasına sahip ön lisans öğrencileri; Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzey (European Computer Driving Licence, Advanced Level) Sertifikasına sahip lisans öğrencileri, başvuru süresi içerisinde onaylı sertifikaları ile başvurmaları halinde kendi ders planlarında yer alan uyumlu dersten muaf edilirler.
Öğretim dili Türkçe olan programa kesin kaydını yaptıran öğrenci, ön lisans programı için asgari A2 ve lisans programı için asgari B1 düzeyinde olduğunu belgenin aslını kayıt sürecinde teslim etmek koşuluyla kayıt yaptırılan programdaki zorunlu yabancı dil derslerinden muaf olur.
Öğretim dili kısmen veya tamamen yabancı dilde olan programlara kesin kaydını yaptıran öğrenci ise B2 düzeyinde olduğunu belgenin aslını kayıt sürecinde teslim etmek koşuluyla kayıt yaptırılan programdaki yabancı dil hazırlık sınıfından muaf edilerek bilimsel programa başlatılır.
Bu maddenin yukarıda sözü geçen A2, B1 ve B2 düzeyleri Avrupa Dil Portfolyosu düzeyleri olup, bu düzeylere ilişkin hangi standart sınav belgeleri ve puanlarının geçerli olacağı konusunda ÖSYM’nin ilan ettiği “Yabancı Dil Sınavları Eş Değerlikleri” tabloları kullanılır.
15. İşyeri deneyimim ile belirli derslerden muafiyet kazanmak için ne yapmam gerekiyor?
o Bu durum, “Önceki Öğrenmelerin Tanınması Senato Esasları’nın 6. Maddesinde” geçen İş Yeri Deneyimlerinin Portfolyo Hazırlama ve Muafiyet Sınavları Suretiyle Tanınması esaslarına bağlıdır.
Kurumsal yapıdaki iş yerlerinde elde edilen pratik kazanımlar ile iş yerlerinde hizmet içi eğitimler suretiyle elde edilmiş kazanımlar, belgelenmesi halinde tanınma başvuru için kullanılabilir.
Öğrenci, kazanımlar süresince ilgili iş yerinde Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlı olarak bulunduğunu belgelemeli ve başvurusunda kazanmış olduğu bilgi, beceri ve yetkinlikleri elde ettiği faaliyetleri, çalışma-eğitim süreleri işyerinin en üst yetkilisi tarafından onaylanmış belgeler ile sunmalıdır.
Başvuruyu müteakip öğrenciden, kazanımlarının kapsandığı derslerinden muafiyet değerlendirmesi yapılabilmesi için, önceden kapsamı belirlenmiş bir portfolyo hazırlanması istenir ve kendisine dört hafta süre tanınır. Süre, bölüm başkanlığının danışmanlık yapmak üzere bir öğretim elemanını görevlendirmesi ile başlar. Portfolyo hazırlama esnasında öğrenci bir haftadan kısa aralıklarla olmamak üzere, danışmanına en az iki kez ara rapor sunar. Portfolyosunu teslim eden öğrenci ilgili birimin İntibak Komisyonu tarafından, tutanak altına alınan bir mülakat ile değerlendirilerek tanınma işlemi karara bağlanır. Lüzumu halinde komisyona ilave alan uzmanı davet edilebilir.
Alınan hizmetiçi eğitimlerin her 40 saati 1 AKTS; pratik çalışmalar ile kazanılan yetkinliklerin her 50 saati 1 AKTS kredisi olarak sayılır.
16. Daha ayrıntılı bilgiyi nereden bulabilirim?
o Önceki Öğrenmelerin tanınması Senato Esaslarına şu linkten ulaşılabilir: http://www.sakarya.edu.tr/tr/duyuru/goster/3146/onceki-ogrenmelerin-taninmasi-senato-esaslari